Sikkerhed og velvære på de sociale medier

Sociale medier fylder med tiden mere og mere livet. En gang var sociale medier netop kun til begrænsede sociale formål, men sådan er det bestemt ikke længere. Idag er sociale medier en stor del af din generelle fremtræden, og det er derfor meget vigtigt at du ved, hvordan du bruger dem bedst. Selv om det kan virke overraskende, kan din ageren på sociale medier have store konsekvenser på dit liv, og bl.a. Koste dig jobbet.

Generelle tips

Hvis du ikke tænker dig om, kan dine sociale medier ende med at spænde ben for dine relationer og muligheder. Det er vigtigt at du opsætter foranstaltninger, der kan begrænse dine sociale mediers effekt på resten af dit liv.

Vores allerbedste generelle tip er, at gøre alle dine profiler på sociale medier private. Hvis der kun er én ting du skal tage med dig fra denne artikel, så er det dette! Det kan generelt gøres inde på “indstillinger” på de forskellige medier. Dog kan du let Google dig frem til guides om netop dit yndlingsmedie, da fremgangsmåderne godt kan være lidt forskellige.

Et andet generelt tip er, at sørge for at begrænse dine venners mulighed for at tagge dig i billeder, særligt på Facebook. Hvis du bliver tagget på en vens billede, kan alle nemlig se det, hvis vennens profil er offentlig – også selvom din profil er privat. Du kan læse mere om, hvordan du får mere kontrol over taggede billeder på Facebook her.

En god idé er også at undgå at skrive dit fulde navn på sociale medier, når du opretter din profil. Hvis du har flere efternavne/mellemnavne, er det altså godt at vælge nogle af dem fra. Så bliver din profil sværere at finde og identificere.

Et sidste meget generelt tip er en generel filosofi om sociale medier. Det er nemlig let at glemme, at de faktisk som oftest er offentlige – alle kan altså finde frem til din side. Derfor skal du, hver gang du ligger noget op, liker eller kommenterer noget, spørge dig selv, om du er OK med, at dine forældre, børn, arbejdsgiver og kollegaer ser det. For det er der nemlig en god chance for, at de vil.

Pas på dit mentale helbred

Et helt andet sæt af problematikker omkring sociale medier, er deres effekt på dit velvære. Dette er ofte særligt vigtigt hvis du er ung, eller har unge børn på sociale medier. Dog er det ikke en problematik man nogensinde kan ignorere. Der er flere og flere eksempler på voksne mennesker med psykiske problemer som resultat af en usund tilgang til sociale medier. Vi anbefaler derfor, at du sørger for at begrænse din tid foran skærmen. Derudover bør du rydde op i på de forskellige medier, så det kun er positive opslag der får dig til at have det godt, du ser.

Derudover kan sociale medier have en afhængighedsskabende og “sløvende” effekt på din hjerne. Mentaltræner HH Mentality har skrevet en uddybende artikel om sociale mediers effekt på mentaltræning og kreativitet, hvor han beskriver netop hvorfor det er en god idé at begrænse sit forbrug mest muligt.

Sociale medier og jobbet

Når du har et job, er det særligt vigtigt at du er meget forsigtig med din opførsel på de sociale medier. Vi anbefaler dig, at holde dig helt fra at blive venner med nogle af dine kollegaer på sociale medier – i hvert fald ikke dine overordnede. Derudover bør du helt holde dig fra at dele opdateringer med kommentarer omkring dit arbejde og kontroversielle udtalelser. Det er alle ting, der kan få dig i problemer på arbejdspladsen.

Vi anbefaler generelt, at du holder dine sociale medier helt ude om din karriere. Opret i stedet en LinkedIn, hvis du gerne vil have en social platform til dette formål. Anvend din LinkedIn til kontakt med kollegaer og andre relevante kontakter, og hold, naturligvis, den gode tone. Brug samtidigt kun din Facebook, Instagram, Twitter osv. Til at holde kontakten med venner, bekendte og familie.

 

Arbejde med sociale medier

Bruger du sociale medier som en del af dit arbejde, skal du også være opmærksom på sikkerheden, da det ellers kan gå ud over din virksomhed.
I takt med at sociale medier er blevet en velintegreret del af vores arbejdsgang og en måde at bygge brand på, så vær da opmærksom på følgende:

  • Tjek jeres privatindstillinger for de forskellige SoMe-platforme: I kender højst sandsynligt ikke jeres følgere og fans, så fastsæt nogle sikkerhedsforanstaltninger, der agerer filter for uvedkommende gæster.
  • Beskyt jeres data: Få teknisk kontrol ved at bruge kryptering.
  • Undgå hacking: Lad være med at åbne mærkeligt-lydende beskeder, hav forskellige stærke koder for hver platform, brug tofaktorgodkendelse og pas på med at bruge tredjepartsapps.