Guide: Digitalt selvforsvar mod hackere

hacking

Så snart du er på nettet, er din data truet af hackere. Det betyder også, at det er værd at overveje, hvordan du beskytter dig selv fra at få dine informationer stjålet.

Men der er nogle meget simple tiltag, du kan tage i brug for at beskytte dig selv og dine oplysninger. Vi har samlet tre af dem, og vil vise dig, hvordan du kan forhindre dine oplysninger fra at ende i hænderne på identitetstyve, hackere og andre kriminelle.

#1 Slet og/eller ødelæg din gamle harddisk

Når du smider din computer ud, husker du at slette indholdet på harddisken?

Vi bliver mere og mere opmærksomme på, hvordan vores data behandles af offentlige institutioner og private virksomheder. Men vi er ikke altid lige så gode til at tænke over vores egne data-vaner.

Når du skiller dig af med computere, tablets og telefoner, som har følsomme informationer såsom passwords, kontaktoplysninger eller private billeder, er det derfor altid en god idé at formattere eller gendanne dem til fabriksindstillinger. De fleste computere og enheder gør det ganske let at slette al data på enheden.

Hvis du gerne vil være helt sikker, kan du gå skridtet videre og fjerne din harddisk. Harddisken opbevarer al lokal data, såsom dokumenter, programmer, billeder osv. Du ikke har lagt i skyen eller på nettet.

For at fjerne harddisken, skal du først skille din computer ad. Så længe du bruger det rigtige værktøj, er det en relativt simpel sag at fjerne kabinettet og få adgang til harddisken. Herefter skal du kun løsne et par skruer. Du kan derefter vælge at knække den over eller ødelægge den med en hammer.

#2 Fysisk backup – frem for skyen

Mange i dag opbevarer deres private oplysninger, passwords, dokumenter og billeder i skyen. ‘Skyen’ er en måde at lagre sine informationer i datacentre og servere, som administreres af større virksomheder. Det er meget belejligt, fordi man kan få adgang til sin data, når man er ude eller bruger flere computere.

Skyen er overordnet set ganske sikker, men det sker, at data bliver lækket fra de servere. Det er hændt for både Apple, Google og DropBox.

Hvis du vil være absolut sikker på, at ingen kan få fat i din dokumenter og oplysninger, bør du bruge fysiske backups såsom USB-sticks. Du vil derfor blive et mindre mål for hackere, fordi du gør det mere besværligt for dem at få adgang til dine følsomme billeder eller oplysninger

Hvis du gerne vil vide om dine oplysninger er blevet lækket eller delt blandt hackere, kan du indtaste din e-mail på Have I Been Pwned. Hjemmesiden søger gennem de tekstfiler, hackere deler med hinanden efter større datalækager. Derefter fortæller den dig, om din e-mail er blandt dem.

#3 Få en password manager

I dag bruger alt et password eller et kodeord. De må ikke være lette at gætte. De skal også gerne være forskellige fra hinanden. Det kan være svært at komme på et godt password.

Derfor kunne du bruge en password manager. En password manager er et program eller app, som laver besværlige og krypterede passwords for dig, den selv indsætter, når du skal logge ind på en hjemmeside. Det betyder, at du kun ville skulle huske et password (til din password manager) frem for hvert enkelt.

Alternativt, kan du skrive dine passwords på en fysisk seddel i dit hjem. Det vil dog kræve, at du enten kun logger ind på ting i dit hjem eller tager listen med dig. At tage listen med sig er i sig selv en risiko, fordi du kan miste den.

#4 Aktivér totrinsbekræftelse

Mange hjemmesider giver dig mulighed for totrinsbekræftelse, når du logger ind. Totrinsbekræftelse gør, at du modtager en SMS eller en besked på din telefon, når du forsøger at logge ind på en app eller hjemmeside. Du møder den, når du skal købe en app i App Store eller når du logger ind på Google for at søge efter Informeo.

Det er altid en god idé at aktivere totrinsbekræftelse. Det giver et ekstra lag beskyttelse, fordi hvis en anden kender dit password, og forsøger at logge ind, vil du få det at vide på grund af totrinsbekræftelsen. Hvis de ikke har fået lov af dig, kan du hurtigt ændre dit password.

#5 SSL-certifikat

Er du webshopdrivende, hvorfra du eksempelvis sælger douchetoilet eller brugte racercykler, så bør du altid sikre at du har et SSL-certifikat tilknyttet din webshop! Dette sikrer nemlig kunden, når hun/han indtaster sine købsoplysninger. Dette er utrolig nemt at implementere, og er muligt at integrere fra ethvert back-end system. Dette gør også at dine besøgende føler sig trygge når de besøger dit site, hvilket vil øge din conversion rate!

Vil du gerne have råd til, hvordan du færdes sikkert på nettet, kan du læse vores 4 tips til digital sikkerhed.