GDPR er efterhånden et velkendt begreb. Det er noget af en omvæltning for mange og det burde derfor være en topprioritet for enhver hjemmeside, at have sikkerheden i orden. En usikker website kan sprede diverse virus, stjæle dine informationer, sende spam og meget mere. For at kunne beskytte dig selv og dine personlige informationer, er det derfor vigtig at vide, hvordan man kan tjekke hvornår en hjemmeside er sikker eller ej. Endvidere, for dem der driver webshops, er det vigtigt at have sikkerheden i orden overfor sine kunder og deres persondata. Nedenstående er 5 ting, der kan ses efter når man befærder sig på nettet.
1. Kig efter ”S” i https
Hvis HTTPS ser bekendt ud, så er det fordi mange URL’s (URL betyder Uniform Resource Locator og er en betegnelse den eksakte adresse som en given side har på internettet) starter med enten http eller https. ”S” betyder, at siden er krypteret. Sikkerheden er leveret af SSL. SSL er en forkortelse for Secure Sockeys Layer. SSL er en standard sikkerhedsteknologi, som gør det muligt at etablere en krypteret (sikker) forbindelse mellem en webserver og en browser. Denne forbindelse sikrer, at alle data, der passerer mellem webserveren og browseren forbliver private. Om det er en webshop, som sælger armbånd til mænd eller geberit aquaclean toiletter, så giver det sikkerhed til dine brugere. Se et eksempel her:
En VPN løsning er også vigtig for sikkerheden på nettet. Dette bliver uddybet i IT-borgers nyeste artikel om VPN.
2. Se efter en fortrolighedspolitik
En websites fortrolighedspolitik skulle gerne fremgå et sted på hjemmesiden og har til formål at gennemgå, hvordan din data bliver bearbejdet, brugt og beskyttet. Stort set alle hjemmesider har en fortrolighedspolitik og dette indikerer, at hjemmesidens ejere går op i at overholde lovene omkring personlig sikkerhed samt sikkerhedsstillelse af hjemmesiden. Det er derfor en god idé, at læst denne igennem. Dette
3. Find kontaktinformationen
Hvis det at kunne finde hjemmesidens kontaktinformationer, bevirker en mere troværdig tilgang til siden – er du ikke alene. En undersøgelse viser, at 44 % af en hjemmesides besøgende forlader hjemmesiden igen, hvis de ikke kan finde tilstrækkelig kontaktinformation. Disse kan være telefonnummer, e-mailadresse, fysisk adresse, returneringspolitik og lignende. Dette bevirker ikke just en sikker website, men det indikerer, at der sandsynligvis er nogen at kontakte i forhold til kommunikativ assistance.
Lige præcis dette er Pressport skarpe i. Det er nemlig uhyre vigtigt, at kunne kommunikere det rigtige budskab ud. Hvis du vil fremstå som en troværdig side, så tilbyd din hjælp til forståelse af den – nemlig ved hjælp af at synliggøre dine kontaktinformationer. Pressport beskriver, hvordan man ved hjælp af pressemeddelelser kan få sin virksomhed til at kommunikere på en nem og effektiv måde.
4. Kig efter brugeranmeldelser og ratings
Et andet tip når det kommer til online sikkerhed, er at lede efter såkaldt social proof. Social proof er mere præcist en strategi vi forbrugere benytter os af, når vi skal afgøre om en virksomhed eller brand er nogle vi ønsker at foretage køb hos.
I praksis betyder dette, at vi leder efter troværdige kilder og gode argumenter når der skal tages beslutninger. Hvis et produkt har gode anbefalinger, er man trods alt mere tilbøjelig til at stole på dets egenskaber og dermed selv benytte sig af det.
En af de mest kendte former for social proof man kan kigge efter, er brugeranmeldelser og ratings af virksomheder. Se f.eks hvordan Asonor har inkorporeret dette på deres hjemmeside.
Det kan også være en ide at tjekke tredjepartssider som Trustpilot og Google my Business, da disse sider giver mulighed for at se konkrete kundeoplevelser.
5. Følg din mavefornemmelse
Selvom en hjemmeside opfylder alle ovenstående kriterier, er det desværre ikke altid 100 % troværdigt. Det er her, hvor din egen mavefornemmelse og dømmekraft skal spille ind. Hvis siden virker suspekt, det kan for eksempel være, at sidens indhold er fyldt med sproglige fejl, mistænkelige pop-up vinduer, dårligt placeret reklamer osv. Her er det vigtigt, at følge sin mavefornemmelse. Den går man aldrig helt galt i byen med.
Følg ovenstående råd og du vil have dit værktøj i orden, når du skal rundt på nettet. Desto større sikkerhed, desto mere frihed på internettets mange kanaler. Husk at disse råd ikke blot virker på din webbrowser på PC eller bærbar, men ligeledes også på din smartphone.