Sikker e-handel: Sådan handler du sikkert på nettet [Guide]

e-handel

E-handel i Danmark er eksploderet over de sidste ti år. I 2008 havde kun 63% af alle danskere prøvet at købe et produkt eller en ydelse over nettet. Det tal er vokset til 90% i dag. 84% af alle danskere har e-handlet mindst én gang de sidste 12 måneder.

Den øgede e-handel betyder også, at folk generelt er mindre utrygge ved at købe ting fra en webshop eller gennem en hjemmeside. Selvom danskerne har fået en mere retvisende og tryg tilgang til at købe varer på internettet, kan man stadig blive udsat for fusk og svindel, når man e-handler. Derfor har vi lavet denne korte guide til, hvordan du får en sikker e-handel.

Fordele og ulemper ved e-handel

Danskere køber mere online af mange forskellige årsager. Det er dog oftest, fordi det på en eller anden vis er nemmere. På visse punkter er det dog også mere besværligt eller usikkert. Hvis du er opmærksom og tænker dig om, kan du dog omgå de fleste af de problemer eller udfordringer.

Noget som i dag især er klogt at gøre er at vælge en god VPN. Med en VPN bliver du nemlig anonym, når du surfer rundt på internettet, så dine tilgængelige oplysninger ikke kan spores tilbage til dig. Oplysninger som ellers normalt er tilgængelige for internetudbydere på nettet.

Bredbånd.dk har ligeledes lavet en test af de forskellige VPN løsninger, der er på markedet i dag. Hermed kan du sammenligne de forskellige løsninger, så du finder det der er bedst til dig.

Fordele ved E-handel

1. E-handel er nemt

Uanset om du skal købe en brugt iPhone, en trøje eller noget helt tredje, så er det lettere at købe den online end at gå ned i en fysisk butik. Det betyder også, at du ikke længere skal indordne dig efter butikkens åbningstider. Det gør indkøb og handel en del mindre besværligt, at du ikke er nødt til at styrte ud af døren lige efter arbejde, fordi du skal nå at købe en ekstra iPhone oplader inden kl. 18. 

Varen bliver endda ofte leveret direkte til din dør, så du heller ikke er nødt til at bruge tid og penge på at transportere dig selv til og fra butikken.

2. Nemt at sammenligne priser

Når du handler på nettet, er det også let for dig at sammenligne prisen på en bestemt vare. Udover diverse prissammenligningssider, kan du også nemt og bekvemt surfe rundt på forskellige sider og selv sammenligne priser. Du kender måske Mobilabonnement.dk, som er kendt for at sammenligne de forskellige mobilpriser i Danmark. Dette gør det nemt og sikkert for dig som forbruger at træffe et valg.

Det ved mange webshops også. Derfor er der mange af dem, der tilbyder prisgaranti. Det betyder, at hvis du kan sende dem et link til en anden side, der tilbyder samme produkt til en lavere pris, vil webshoppen sælge varen til dig for samme pris. Det er en god forretning for dem, fordi de sikrer sig et salg – og viser, at de er fair og rimelige. Derfor vil du med stor sandsynlighed bruge dem igen og anbefale dem til venner og familie.

3. Stort udvalg og tilgængelighed

På internettet kan du næsten finde hvad som helst. Der vil aldrig være et lager eller butik i verdenen, der vil kunne sammenlignes med det udvalg, du finder på nettet.

Du kan endda finde produkter, der normalt ikke er tilgængelige i Danmark. Det er typisk, fordi producenterne har lavet en markedsundersøgelse, der viser, at der ikke er en stor nok kundekreds i Danmark, som kunne retfærdiggøre alt det arbejde, som et butikssalg ville kræve.

Du kender sikkert webshops med store udvalg som CombiShop.dk. Med store udvalg lever man op til de behov, som kunder i 2020 har.

Ulemper ved e-handel

1. Mindre sikkerhed

Det er generelt også lidt mindre sikkert at købe noget online end fra en fysisk butik. Selvfølgelig kan du stadig blive svindlet af en ekspedient eller i en snusket lille butik. Uanset hvad, er du beskyttet af den selvsamme lovgivning, når du køber en vare – uanset om det er off- eller online.

2. Besværlig at bytte

Det er svært at bytte dine varer, når du køber online. Nogle webshops har gjort det lidt lettere ved at betale returfragt, som du kan bruge, hvis varen ikke lever op til dine forventninger, men det er stadig mere besværligt end at gå ned og bytte varen i en butik.

3. Ekstra omkostninger for forsendelse

Det er vidunderligt at få varen leveret direkte til døren. Desværre skal du også ofte betale for det. Nogle webshops tilbyder derfor gratis fragt over et vis beløb. Derudover er fragt desværre næsten umulig at undgå, når du køber på nettet. Heldigvis koster varer på nettet også generelt mindre end i butikkerne.

Sådan køber du sikkert på nettet

1. Er hjemmesiden sikker?

På samme måde som, når du køber malerier, skulpturer og kunstværker såsom en tegning fra HuskMitNavn, vil du gerne vide, at sælgeren er troværdig og varen er ægte. 

Når det kommer til hjemmesider, vil man gerne være sikker på, at de behandler dine oplysninger forsvarligt og ikke er falske. Det er hændt før, at nogen har anskaffet sig en hjemmeside som app1e.dk eller lignende, som er oprettet udelukkende for at stjæle folks kontooplysninger.

Den letteste måde at tjekke en hjemmeside på er at lede efter deres SSL-certifikat. Det er den lille grønne lås, som du kan se i din browser ved siden af hjemmesidens adresse eller URL. En sikker hjemmeside begynder også altid med “https://”. Se blandt andet ESfurniture. Andre sider kan stadig være pålidelige, men det ekstra ‘s’ fortæller dig, at din data er blevet krypteret og beskyttet.

Derudover skal du også bruge retmæssig omhu. Det betyder, at du skal læse teksterne grundigt, tjekke at oplysningerne er korrekte og generelt vurdere om, hjemmesiden ser professionel og troværdig ud. Det sagt, så er det ikke alle hjemmesideejere, der skriver fejlfrit dansk. Men hvis der er sætninger, der ser ud som om de er blevet oversat til dansk af Google Translate, bør du være varsom.

2. Er det en troværdig betalingsløsning?

Hvis hjemmesiden har en SSL og virker troværdig, er du allerede nået langt. Nu kommer vi dog til det vigtigste spørgsmål, du skal kunne sige ja til, når du skal lave en e-handel. Bruger siden en pålidelig betalingsløsning?

Hvis siden bruger PayPal, Viabill, MobilePay, Apple Pay eller en helt anden populære betalingsgateway, ved du, at dine oplysninger er sikre. Ollies Out reklamerer ligefrem med, hvilke betalingsløsninger de har på deres forside. Fra både ondsindede hackere og sælgeren selv. Det betyder også, at hvis varen ikke lever op til deres produktbeskrivelse, kan du stoppe betalingen eller trække den tilbage ved at kontakte betalingsservicen.

3. Har den E-mærket?

E-mærket er et pejlemærke, der er med til at beskytte kunder som dig selv.

Det er en frivillig ordning, som hjemmesider kan tilmelde sig. Når de har gjort det, vil de løbende blive undersøgt og kontrolleret af en uafhængig organisation, der kun er motiveret af at beskytte kundernes interesser. De bekæmper fupbutikker og andre former for svindel med e-handel.

E-mærket har også deres egne jurister, som er specialiseret inden for forbrugerrettigheder, regler og lovgivning for e-handel. Det betyder, at hvis du bliver snydt, kan du henvende dig til dem, hvorefter de vil vejlede dig i, hvordan du klager. 

De vil også føre kontrol med webshoppen, og stille op med op til 10.000,- kr. i køberbeskyttelse, så du ikke mister penge, hvis du har købt en fysisk vare, som ikke er ankommet eller på anden vis ikke lever op til købsbetingelserne.

Billede af hvordan link til e-mærke-certificering ser ud hos artogdesign.dk
Sådan ser e-mærke-certificeringen ud hos Art & Design, hvor badge og link til certificeringen er placeret i bunden af hjemmesiden.

4. Har sælgeren gode anmeldelser fra andre kunder?

En anden måde du kan tjekke en webshops troværdighed er ved at kigge på deres anmeldelser. Det kan være, at de har en TrustPilot, Google Reviews eller bruger et andet uafhængigt system til anmeldelser.

Det vigtigste her er om, du kan stole på anmeldelserne eller ej. Har de tilknyttet et navn? Er anmeldelsen uddybende og præcis? Er siden med anmeldelser i virkeligheden uafhængig? Den nemmeste måde at gøre alt dette, er ved kun at stole på anmeldelser på sider såsom TrustPilot, Google Reviews, TripAdvisor m.m., du har hørt om i forvejen. 

Du skal dog huske, at folk mest efterlader en anmeldelse, hvis de er utilfredse. Det betyder, at du også skal vurdere om hver anmeldelse i sig selv er til at stole på.

5. Brug sund fornuft

Der er uendelig mange måder, man kan blive snydt på nettet. Brug derfor din sunde fornuft, når du køber varer eller ydelser på nettet. Det er bedre at bruge fem ekstra minutter, end at få dine bankoplysninger stjålet. 

Vil du gerne lære mere om online sikkerhed? Så kan du læse vores guide: 4 tips og tricks til digital sikkerhed.