Undgå svindlere på nettet og køb sikkert

undgå svindel på nettet

Internethandlen er kommet for at blive. Således hører vi årligt om kaos på pakkecentraler ved juletid, samtidigt med at vi selv slipper for at stå i kø i storcenteret. Internethandlen gør det meget nemmere, for de fleste af os. Men alle kan desværre opleve internethandel, der gør ondt, både i pengepungen, men værst af alt, når det kommer til tilliden. Snyd og svindel er desværre blevet en fast del af det internet, vi alle er en del af. Derfor er det vigtigt at kunne gardere sig imod svindlerne. Derfor har vi samlet en række brugbare tips i dette indlæg.

Svindelen kan både forekomme fra virksomheder og privatpersoner. De mest hyppige former for svindel på nettet er blandt andet:

”Et tilbud, der er for godt til at være sandt”

Flere og flere danskere har oplevet at blive lokket i fordærv af virksomheder, der lover et fantastisk afkast på eksempelvis bitcoins eller binære optioner. Disse er dog ofte ikke-eksisterende, og når først du har overført dine penge, er der sjældent noget at gøre. Inden du mødes af sådan en type tilbud kan du spørge dig selv, om det virkelig er for godt til at være sandt. Du skal forholde dig kritisk overfor sælgeren, og du skal undersøge virksomheden. Derudover kan du altid rådgive dig hos din bank, da din bank vil have fuld indsigt i markedet for de fleste typer investeringer. Ydermere kan banken stoppe transaktioner, hvis der bliver opdaget svindel.

”Når kærligheden gør blind”

Mange danskere oplever desværre også at blive svindlet af andre mennesker, man har mødt på nettet, og som man troede var deres store kærlighed. Gør dig ikke blind, selvom det hel virker godt. Ofte starter det med små beløb, hvor svindleren lover at tilbagebetale. Men det ender med at løbe op, og det kan virkelig ende galt, for her er der i høj grad tale om en juridisk gråzone! Derfor bør du spørge dig til råds hos venner eller familier, eller alternativt din bank, til at få en ”second opinion”, selvom det måske virker underligt. Det vil virkelig komme dig til gode.

En juridisk gråzone

Skulle uheldet være ude er det vigtigt, at du kan bevise svindelen. Derfor er det smart at gemme al kommunikation, der har været, både fra websitet, men også fra dig. Sørg for, at al kommunikation foregår på skrift. Snyd på internettet er i mange tilfælde stadig et grænseland. Derfor har politiet også sværere ved at bygge en sag op, medmindre de har alle oplysninger tilgængelige. Sørg derfor at dokumentere din handel, hvis du efter betaling står med en dårlig mavefornemmelse.

Selvom du gemmer al skriftlig kommunikation, kan det være svært at begribe, hvor omfattende svindelen har været. Politiet vil selvfølgelig tage sagen alvorligt, men med deres manglende ressourcer kan det være en fordel at kontakte en god advokat. Læs mere om advokatrådgivning her.

En sikker fremtid

Det er heldigvis ikke alle, der har prøvet at blive svindlet på nettet. Men da svindlernes metoder opdateres oftere end en iPhone, er det vigtigt, at du sikrer dig mod eventuel svindel i fremtiden. Husk derfor også på følgende:

Sikkerhedsmærker er i dag bredt anvendt på de fleste salgsbaserede websites. Det mest kendte er SSL-certifikatet, som længe har stået som garant for sikker internethandel. Mærket er ofte at finde på et websites forside, men kan også aflæses i URL-adressen. Se efter præfixet https://, eller efter forsiden, hvis du vil være sikker på ikke at blive snydt.

Misbrug af dine oplysninger, med henblik på svindel, kan stoppes i forbifarten, hvis du er opmærksom på, hvad du sikkert kan dele. En stor del af internethandlen foregår med betalingskort. Det er vigtigt, at oplysningerne, du giver, er i overensstemmelse med dem, som websitet kan kræve. Dette drejer sig om kortnummer, udløbsdato/år, sikkerhedskode og navn. Alle øvrige oplysninger er ikke relevante, og du bør derfor vise agtpågivenhed, hvis du spørges om eksempelvis PIN-kode.

Det drejer sig dog ikke blot om din pinkode. Særligt koder er i høj kurs, da disse ofte kan give fuld adgang til eks. Netbank, sociale medier, Paypal osv. Værn derfor om dine koder, og del dem aldrig med andre.

Enkelte har ret til dine personlige oplysninger

Det er også set, at visse betalingssider kræver dokumentation i form af billeder af pas, lønsedler, boligoplysninger m.m. Vær særligt opmærksom på dette, da både CPR-nummer og andre vitale data er beskrevet på mange af disse. Bemærk at visse sider har ret til at indhente disse oplysninger med henblik på, at oplysningernes ejermand IKKE svindles. Dette drejer sig om diverse spiludbydere og handelsplatforme. Undersøg dette nærmere hos den enkelte udbyder. Udvis stadig agtpågivenhed, når du bedes om denne type oplysninger. Med indførelsen GDPR, stiller det store krav til virksomhedernes håndtering af dine data. Undersøg derfor, om virksomheden lever op til sine forpligtelser.

Internettet har givet os meget, på godt og ondt. Men når internettet beder om dine penge, så gør dig selv den tjeneste at undersøge, om de penge er godt givet ud. Det holder i sidste ende pengepungen stabil, og tilliden i orden.