Den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed – dette skal du være opmærksom på

Tilbage i 2018, blev en national strategi for cyber- og informationssikkerhed vedtaget af regeringen. Denne strategi mener vi, hos Online Tryghed, er blevet en anelse overset, hvorfor denne artikel vil gennemgå den. 

Hovedpointer i strategien

Regeringen blev i maj 2018 enige om at investere 1,5 mia. kr i Danmarks cyber- og informationssikkerhed. Strategien er baseret på, at danskernes data skal beskyttes, og vi skal sikre de digitale løsninger, som vores velfærdssamfund er afhængigt af. Derfor blev der igangsat 25 initiativer og 6 målrettede strategier, som skal øge viden og kompetencer hos borgere, virksomheder og myndigheder. Strategien løber i første omgang fra 2018-2023, og formålet er overordnet, at vi beskytter os selv over for ondsindede cyberangreb og svindel på nettet. 

Fokus på børn og unge

Børn og unge er i dag superbrugere på internettet, men det betyder ikke nødvendigvis, at de er dygtige til at beskytte sig selv online. Derfor har strategien også et stort fokus på at implementere det i både folkeskolen og på ungdomsuddannelser. Her er der nemlig blevet udviklet nyt undervisningsmateriale, der har større fokus på it-sikkerhed. Ligeledes ser vi et stigende antal af events og undervisningsmoduler, der tager udgangspunkt i it-sikkerheden. Slutteligt skal budgettet til strategien bruges til at uddanne lærere og undervisere i it-sikkerhed. 

Alt dette skal være med til at styrke de digitale kompetencer hos børn og unge. Vi ser ofte, at netop børn og unge bliver ofre for cyberangreb eller svindel på nettet. 

“Vi skal sørge for, at vores børn og unge bliver opmærksomme på de trusler, der findes”, sagde daværende innovationsminister, Sophie Løhde, da strategien blev vedtaget. 

Derfor bliver IT-sikkerheden altså en del af skoleopgaver, undervisning og meget mere, så eleverne stilles bedre i deres færden på internettet. 

Det er afgørende og simpelthen fundamentalt, at den nye generation bliver uddannet mere og bedre digitalt. Fremtiden skal bygges på den kommende generation.