Sådan køber du gaver sikkert online

køb af gaver online

Dette indlæg er sponsoreret

Skal du til at købe gaver online?

Hvis du ikke er vant til at købe varer fra webshops, kan det ofte føles utryg. Især hvis du skal købe fødselsdags-, jule- eller studentergaver, du ikke kan få andre steder end online.

I denne artikel forklarer vi, hvad du skal holde øje med, når du køber gaver online – og hvad du skal tage højde for, når du skal sende gaver, du har købt online.

Er hjemmesiden eller webshoppen troværdig?

Når du køber gaver – til andre og dig selv – online, er det vigtigste, at du får, hvad du har bestilt.

Selvfølgelig kan alle webshops begå fejl, men det kræver først og fremmest, at du kan stole på dem til at begynde med. Det er aldrig 100% givet, men hvis du kender dem i forvejen eller hjemmesiden er troværdig, er du godt på vej.

Siden bør være grammatisk korrekt, havde et tydeligt ejerskabsforhold og klare kontaktoplysninger.

Du kan læse mere om vores tips til, hvordan du vurderer om en webshop er sikker eller ej her.

Har du fundet den korrekte gave?

Det er sværere at bytte en gave, hvis det kun kan gøres online.

Når du køber gaver, er det derfor smart at dobbelttjekke, at det er den gave, som står på ønskesedlen.

I dag er der heldigvis tjenester såsom Ønskeskyen, hvor fødselaren eller julegavens modtager kan oprette sin egen ønskeseddel. På den måde ved du præcis, hvilken gave de ønsker sig. Den er især nyttig, fordi mange af de digitale tjenester gør det muligt at melde ud til de andre gæster, hvad du har planer om at købe – så I ikke kommer til at give den samme gave to gange.

Hvis der er frit valg, og du har svært ved at komme på ønsker til de mænd og kvinder, der siger, at de har det hele, er sider som Juleønsker.dk en god kilde til inspiration. De brede inspirationslister hjælper med at sætte tankerne i gang, så du aldrig er på helt bar bund.

Alle webshops har 14-dages fortrydelsesret

Når du handler i en dansk eller EU-baseret webshop, har du næsten altid 14-dages fortrydelsesret.

De eneste undtagelser er:

  • Billetter til fly, rejser og arrangementer
  • Mad
  • Specialproducerede varer – der er lavet kun til dig
  • Hotelophold, billeje og udlejning af sommerhuse

Derudover må forseglingen på CD’er, DVD’er og andre digitale produkter ikke være brudt, medmindre det er sket som et uheld under fragten.

Selvom fortrydelsesretten er en lovbestemt ret, er det stadig en rigtig god idé at læse handelsbetingelserne først. Du finder dem ofte vedhæftet din kvittering i samme e-mail.

Skal gaven returneres, vil du i de fleste tilfælde stadig skulle betale for at fragte gaven retur. Hvis det er en webshop for en fysisk butik, kan den dog oftest byttes i en af deres butiksafdelinger. Så slipper du for at betale returfragt.

Hos mange webshop kan ofte finde genveje til information omkring returnering, salg- og leveringsbetingelser m.m. i footeren, nederst på hjemmesiden. At disse informationer er lettilgængelig bekræfter også sidens troværdighed.

Billede af footeren hos Guldsmed Lind
Sådan ser footeren ud hos Guldsmed Lind, hvor link til videre informationer om bytteservice samt salgs- og leveringsbetingelser er lette at tilgå fra alle hjemmesidens undersider.

Hvor skal gaven sendes hen?

Når du køber gaver online, skal du også tage stilling til om, du vil have den leveret til dig selv – eller sendes direkte til modtageren.

Mange webshops har særlige ordninger for gavegivning, hvor de tager højde for om, varen skal gives i gave eller ej. 

Det er dog altid vigtigt at undersøge deres fremgangsmåde. Det går ikke, at du bestiller en vare i skjul, men fragtselskabet sender en bekræftelses-SMS eller mail direkte til modtageren – så overraskelsen bliver spoleret.