Derfor er dit WiFi dårligt (og sådan fikser du det)

wifi i hjemmet

Er internettet dårligt i din bolig?

Uanset om du bor i en 20 m2 etagelejlighed omgivet af beton og naboer eller i et hus midt ude på landet, kan du opleve, at dit WiFi er dårligt. Også selvom du bruger mange penge på en god internetforbindelse.

I denne guide forklarer vi de klassiske årsager til, at du døjer med dårligt WiFi – og giver dig løsningsforslag til, hvordan du, uden ekstra udstyr, kan få et bedre internet på mobilen, computeren eller fjernsynet.

Din router står forkert

Dit WiFi-netværk kontrolleres af din router. Den udsender et trådløst signal, som de fleste digitale enheder i dag kan koble sig på. 

WiFi sendes over radiobølger, der er relativt svage. De kan godt rejse gennem vægge, men signalstyrken falder mærkbart. Bare det at lukke en dør kan have en stor virkning på signalet.

Løsningen er derfor at placere din WiFi-router centralt. Den skal helst stå midt i boligen – eller alternativt tættest på, hvor du har mest brug for det.

Hvis routeren er nødt til at stå et bestemt sted, men du stadig mangler et godt signal et andet sted, har du et par muligheder. Den dyre løsning er at købe forstærkere og andet WiFi-udstyr, der booste din forbindelse. Men hvis du eksempelvis bare skal bruge din forbindelse til at sende en mail på din tablet, kan du overveje enten internetdeling eller et ekstra SIM-kort med datadeling. Du kan læse mere om datadeling her.

Dine naboer forstyrrer dit signal

Dine naboers WiFi kan også forstyrre dit signal.

Alle WiFi-routere kører over et begrænset sæt frekvenser. Hvis en anden router bruger samme frekvenser kan det forstyrre signalet. Dette kan særligt være et problem hvis man bor i lejlighed
. Mange routere skifter derfor også automatisk frekvens, hvis der er “mange på linjen”.

Hvis problemet fortsætter, kan det dog være værd at se om, du kan bruge 5 GHz-netværket. De fleste routere i dag tilbyder nemlig både 2.4 GHz og 5GHz. 5GHz er stærkere, men har en kortere afstand. Det kan være en fordel, fordi signalet fra dine naboers 5GHz-netværk har svært ved at trænge igennem væggen. Det betyder, at der vil være færre forstyrrelser.

Dit hjem er problemet

Hvad dit hjem er bygget af, kan også skabe problemer for dit WiFi. Beton, blyholdige vinduer og spejle er især gode til at stoppe WiFi-signaler. Hvis du ikke har planer om at gå ud og købe et nyt hus foreløbeligt er der et par ting du kan gøre for at forbedre dit WiFi-signal

Så hvis din router står klods op ad en betonvæg, kan det være smart at flytte den.

Husk du i forlængelse altid kan tjekke hastigheden via en hastighedstest. Det giver dig et indblik i det eventuelle problem.

I er for mange på jeres WiFi

Dit WiFi kan også være dårligt, fordi I er for mange på samme netværk.

Her skal du dog huske, at der er tale om enheder på netværket – ikke antal beboere i husstanden. En tablet, en computer, en Xbox og en Chromecast tæller for fire enheder. De fleste typer af ældre WiFi-routere kan kun levere et godt resultat, hvis der er mindre end 10 enheder på samme netværk.

Heldigvis er løsningen nem: sluk for de enheder, I ikke bruger eller hop af WiFi’et.

Din router er gammel

I sidste ende kan problemet også bare være, at din router er gammel.

Der er sket store udviklinger inden for WiFi-teknologi over bare de seneste to-tre år. Hvis I døjer med vedvarende internetproblemer, kan det derfor være en god idé at skifte. 

Du har ofte fået din WiFi-router fra din teleudbyder. Men selvom de har vundet tests i 2018, betyder det ikke, at de stadig er blandt de bedste på markedet. Løsningen her er derfor (desværre) at kigge efter en ny.

Du kan ofte finde gode WiFi-routere – især hvis du kigger i webshops i udlandet. Her skal du bare huske to ting:

  1. Strømstikket skal passe til en dansk stikkontakt (To-benet europæisk stikprop CEE 7/17)
  2. Husk at tjekke prisen med en valutaomregner, så du ikke ender med at betale unødig overpris på eks. levering

Når du får din WiFi-router kan du enten tilslutte den direkte i internetstikket – eller sætte din gamle i Bridge Mode. Hvordan du gør det, afhænger af din model. Du kan ofte finde instruktionerne på producentens egen hjemmeside.