Sådan navigerer du sikkert rundt i det store online boligmarked

Flat lay of real estate concept

lle der er flyttet i en lejebolig i løbet af de sidste 15 år er nok bekendt med det enorme ocean, som online boligsider udgør. På de største af websiderne, kan man browse rundt i flere tusinde lejemål. Men hvordan sikrer man sig ikke at blive syndt? I dette indlæg vil vi gennemgå, nogle af de ting, du burde lægge mærke til, når du skal vurdere legitimiteten af en lejebolig side.

 

Lad dig ikke snyde af udseendet

Mange vil nok vælge en ny og moderne hjemmeside over den 15 år gamle statiske hjemmeside, hvis de blev bedt udpege den mest troværdige. Der noget betryggende ved en overskuelig, visuelt behagelig og velfungerende hjemmeside. Men det er efterhånden nemt og billigt, at lave skabe en visuel flot og velfungerende hjemmeside. Et hav af færdiglavede temaer, der nemt kan implementeres på hjemmesiden gennem et CMS, giver oftest et professionelt look. Dette kan nemt forveksles med troværdighed. I virkeligheden findes der faktisk ganske mange hjemmesider omkring udlejning af lejemål, der er oppe i årene, men samtidigt meget troværdige.

Derfor vil vi altid rådgive til at se gennem design og funktionalitet, når autenciteten af en online virksomhed skal bedømmes. Der er flere andre parametre, man burde undersøge i stedet. I bund og grund skal man ikke skue hunden på hårene.

Disse parametre kan man kigge efter i stedet:

HTTPS

Før domænenavnet i URL’en vil der oftest stå enten HTTP eller HTTPS. HTTPS vil sige at forbindelsen til hjemmesidens servere er krypteret, som regel gennem et såkaldt SSL certifikat. Dette er enormt vigtigt, at hvis man på hjemmesiden skal foretage køb eller indgive personlige information.

HTTPS betyder ikke, at man uden bekymringer kan handle på en hjemmeside, men gør blot at uvedkommende ikke har ligeså let adgang til informationerne. Så hvis f.eks. Skal købe et abonnement på en boligside, så sørg for at der er HTTPS i URL’en.

På Apple produkter vil der oftest også fremgå et ikon af en lås, hvis der er sikker forbindelse til hjemmesiden. Det vil eksempelvis se sådan ud:

kereby

Kilde: kerebyudlejning.dk

 

Om os side

Det kan være betryggende, at når folkene bag et projekt eller virksomhed ligger ansigt til. Det skaber opfattelsen af, at de tager personligt ansvar for virksomhedens anliggende og dermed villige til at tage skylden, hvis virksomheden handler uagtsomt. Derudover skaber det også bare vis åbenhed.

For større virksomheder, hvilket også gælder de store boligudlejningssider, bliver det som regel lidt for omfattende at have billeder af ledelse og medarbejdere. Derfor skal en “om os” side som minimum indeholde fyldestgørende kontakt information og virksomhedsoplysninger såsom et CVR. Hvis ikke det ligger på “om os” siden, kan du evt. tjekke nederst på hjemmesiden i footeren.

 

Hurtige tips

Vær varsom med online betalinger

Som udgangspunkt vil vi altid rådgive til ikke at foretage betalinger over selve hjemmesiden. Mange boligsider kræver oftest et kosteligt abonnement for at kunne kontakte de egentlig udlejere. Dette er nødvendigvis ikke et scam, men mange oplever, at udlejere sjældent svare på beskeder sendt gennem udlejningssiden. I bund og grund er det hele deres forretning, at man som boligsøgende betaler for et abonnement (der til gengæld let kan afmeldes) indtil man finder en bolig. Det er der som sagt ikke noget decideret lusket ved.

Huskereglen burde dog være, at man aldrig skal betale for noget andet over hjemmesiden eller til virksomheden, uden at man er stensikker på, hvad man køber. Så betal aldrig et depositum eller indflytningspris, før du har set lejligheden og fået og gennemlæset en lovlig kontrakt.

Læs brugeranmeldelser  

Brugeranmeldelser er det ultimative forbrugerværktøj, når det kommer til at bedømme troværdighed. Boligsiden du vil tjekke troværdighed på, skal derfor kunne findes på en bedømmelsesside, såsom trustpilot eller Google Reviews.

Her er det også vigtigt, at være undersøgende når man vurderer troværdigheden. Mange bedømmelser kan være vildledende; enten er der kunstige og anonyme 5-stjerners anmeldelser (højst sandsynligt af virksomheden selv) eller er det de uretfærdige tilsvinelser fra en anmelder, der aldrig har haft noget at gøre med virksomheden. Så vær kritisk både for de gode og de dårlige.