Vil du være sikker på kvaliteten af dine produkter, når du handler online?

cyper security, sikker online handel

Det kan være svært at føle sig helt tryg, når du handler online. Ofte har du ikke mulighed for at møde hverken sælgeren, butiksejeren og måske vigtigst af alt – se og mærke eller afprøve produktet i virkeligheden. Vi hører også hele tiden fra medierne og eksperterne, at man ser en stigende tendens til online kriminalitet, som skræmmer mange. Ingen har lyst til at blive snydt eller få et dårligt produkt hjemsendt.

Der findes efterhånden et hav af forskellige webshops online, som man kan vælge mellem, og det kan gøre det endnu mere uoverskueligt. 

Du er måske havnet på en hjemmeside med et virksomhedsnavn, som du ikke kender efter en tilfældig google søgning. Efter du har været lidt rundt på hjemmesiden, tænker du måske, at det virker som en sikker og troværdig virksomhed med nogle gode produkter. Men hvordan kan du egentlig være sikker på det? Bare fordi hjemmesiden ser professionel ud, kan den vel stadig godt være usikker at handle på? Og hvad med produktet – hvordan ved jeg, at det er et ordentligt produkt?

Heldigvis er der hjælp at hente på forskellige måder. Nedenfor vil vi gennemgå to metoder til at være (næsten) sikker på, at din online handel bliver tryg, og at du får et godt produkt med hjem, som er, som du ønsker det. 

Trustpilot – et online kvalitetstjek

De fleste af os mennesker har efterhånden prøvet at handle online. Mange af os kender nok også Trustpilot som en troværdig kilde, hvis vi ønsker at baggrundstjekke en webshop, inden vi køber noget. Trustpilot er en meget ærlig måde at finde ud af, hvordan virksomheden klarer sig eller produkterne er, fordi den er baseret på kundernes helt ærlige anmeldelser. Og jo flere anmeldelser selvfølgelig, jo større troværdighed.

Hvis webshoppen som du er på, ikke selv reklamerer for sin Trustpilot score eller gode anmeldelser, kan du med fordel selv gå ind på Trustpilots webside og tjekke virksomheden ud ved at søge efter den. Det er ikke den eneste indikator på, at du får online tryghed, eller at produktet er i høj kvalitet, men det giver alligevel en eller anden form for følelse af tryghed, når du handler online. 

Få online tryghed med certificerede mærker 

Du er måske lidt i tvivl omkring hvad de forskellige mærker står for, og hvordan du finder mærkerne på hjemmesiden, hvis de overhovedet er der. Nogle webshops er lidt bedre til at reklamere for mærkerne end andre, men ikke desto mindre kan det betyde rigtig meget for dig som kunde. 

Nedenunder er en liste over nogle af de certificerede mærker, som du kan holde øje med på virksomhedens hjemmeside, og hvad du kan bruge dem til: 

  • Svanemærket:
    Svanen er en produktspecifik certificering, der blandt andet garanterer lav miljøbelastning i produktionsprocessen samt udelukker brugen miljøskadelige kemikalier. Svanemærket er det nordiske miljømærke og bruges derfor i alle de nordiske lande.

Eksempel på virksomhed der bruger Svanemærket: Dansk Industry Supply

  • E-mærket:

Den største og mest anerkendte certificeringsordning for webshops i Danmark. Beskytter borgerne mod blandt andet falske webshops og giver en tryg handel online. Er du i tvivl om den specifikke virksomhed er e-mærket, kan du tjekke det på denne side.

Eksempel på virksomhed der bruger E-mærket: All4Party.dk

  • Blomsten:

Blomsten fortæller dig, at produktet er produceret med fokus på din sundhed og er en af de mindst miljøbelastende produkter indenfor kategorien.

  • Oeko TEX Standard 100:

Oeko TEX Standard 100-mærket garanterer dig, at du undgår visse slags problematiske stoffer i dine tekstiler og tøj. Mærket er dog ikke en garant for, at tøjet er produceret økologisk eller miljøvenligt, men derimod en garanti om, at produktet er ikke indeholder stoffer, der kan skade dit helbred.

Eksempel på virksomhed der bruger Blomsten: The NAP Lap

  • TCO-mærket:

TCO-mærket er typisk fundet på computer, mobiler, høretelefoner m.m. Der er fokus på produktion, stråling, ergonomi, kemi i produktionerne, genanvendelse m.m.

Brug eksperternes råd

Når man køber produkter på nettet, kan det som et sidste led være en god idé at tjekke eksperternes råd. Her findes der flere guides eller generelt blogge, som anmelder produkter.

Eksperter kan enten være professionelle eller forbrugere, som har et kendskab til markedet. Indenfor gamer industrien bruges eksperter især meget, hvor sider som Gamer-pc gennemgår forskelle og ligheder på produkter på sin blog – altså en indsigt i, hvad produkterne kan, inden man foretager et køb.

Nu ved du lidt mere om, hvordan du får online tryghed og kvalitetstester dine produkter, inden du køber online. Hvis du vil læse mere om mærkeordninger til sikre sider, kan du med fordel læse med her.