
Danske hjem fyldes af flere og flere elektroniske Smart-produkter.
Gennem stemmestyring kan du få tændt musikken på badeværelset eller få afvide, hvad dagens vejrudsigt bringer.
Men du kan også nemt, gennem diverse apps, starte opvaskemaskinen inden du kører hjem fra job. Det er smart, men er det også sikkert?
I dette indlæg guider vi dig til, hvordan du bedst sikrer dig, at dine elektroniske produkter i hjemmet ikke hackes.
Hvad er smart-produkter
‘Smart home’-produkter, intelligente produkter og IoT-produkter (Internet of Things). Kært barn har mange navne. Selvom der ikke overordnet kan siges at findes én fast definition, beskriver gts-net det således i en rapport om emnet:
“Hvor betegnelsen ”Internet of Things” lægger vægt på konnektiviteten og på de muligheder som ligger i udvekslingen af data og informationer, lægger betegnelsen Smarte Produkter vægten på produkters egenskaber og de forbedringer i funktionalitet, der kan opnås gennem tilføjelse af ”smarte” funktionaliteter”.
I dette indlæg lægger vi vægt på, hvordan du kan sikre, at dine produkter, der på den ene eller anden måde er tilkoblet internettet, ikke hackes.
Hvilke slags produkterne har danskerne flest af
Ifølge Danmarks Statistik er det hele 23% af den danske befolkning, der har betjent et Smart-produkt inden for de seneste tre måneder. Teknologien har på kun få år formået at finde vej ind til flere og flere danskeres hjem.
Nu gætter vi bare. Men du får måske heller ikke læst hele ‘vilkår og betingelser’-formularen igennem, når du opdaterer din Smartphone? I så fald er du formentlig som de fleste andre danskere – og europæere for den sags skyld. Og det kan på sigt have store konsekvenser.
Danskerne får nemlig flere og flere smart produkter i hjemmet. Det drejer sig blandt andet om Smart TV, internetforbundne elpærer, dørlåse, videoovervågning og meget andet.
Men hvilke typer af produkter bør du have ekstra fokus på? For der er forskel på, hvor stor interesse, der kan være i at hacke din automatiske varme i toiletbrættet sat i forhold til overvågningen i og omkring dit hjem.
Hvilke typer af produkter er især vigtige at have styr på?
“Hvor har jeg personfølsomme data”? Det er et af de første spørgsmål, som du bør stille dig selv. GDPR har siden 2018 fået meget mediebevågenhed. GDPR (Databeskyttelsesforordningen) blev særlig relevant for virksomheder tilbage i 2018, da den blev indført af EU. Nu skulle virksomheder have et øget fokus på opbevaringen af personfølsomme data.
Men hvilke produkter bør du som forbruger være ekstra opmærksom på?
Din mobiltelefon vil uden tvivl være et godt sted at starte. Her har du med al sandsynlighed, gennem diverse apps og indstillinger, tilføjet relevante og interessante oplysninger omkring dig selv. Alt fra sundhedsoplysninger til informationer på kreditkort og bankkonti.
Sikkerheden i og omkring hjemmet har for de fleste også stor interesse. Mange familier vælger eksempelvis at opsætte alarmsystemer og overvågningskamera i og omkring boligen.
En måde at sikre sin videoovervågning, er gennem IP-kamera. Overvågningskamera vil nemlig ofte være såkaldte IP-kamera (Internet Protocol). Med denne type af kamera kan du se billeder på din lokale computer og fra fjerntliggende steder uden et dedikeret observationssystem eller en DVR.
Dette gør at dine videooptagelser/ billeder er krypteret og adgang til disse kun kan gives ved at indtaste et brugernavn og password. Dette hjælper til at forhindre uautoriserede personer i at få adgang til din videoovervågning. Kun med gennemarbejdet software og en stabil løsning kan dit overvågningskamera modstå hackerangreb. Lær mere om IP-kamera her.
Ønsker du yderligere anbefalinger og råd til emnet? Så anbefaler vi, at du læser vores guide til digital selvforsvar mod hackere.
Forbrugerbeskyttelsen er stadig tvivlsom
Som forbruger er du fortsat tvivlsomt stillet på mange områder. Størstedelen af de nuværende regler, der gælder for disse produkter er fra den tid, hvor denne type af Smart-produkter endnu ikke kunne tilkobles internettet.
Når du overvejer at købe nye Smart-produkter kan det være en god idé at bruge lidt tid på at sætte sig ind i, hvordan du som forbruger er sikret med det specifikke produkt. Sørg for at henvend dig til fagprofessionelle og kundeservice hos den pågældende producent.
Indtil nu, hvor udviklingen fortsat bevæger sig i en vældig hast, er det vigtigste, at du selv lader dig vejlede af specialister og producenternes egen vejledning. Og vær kritisk. Alt hvad der lægges i skyen (cloud) eller på internettet kan i princippet altid komme i fingrene på de forkerte.