Dette skal du være opmærksom på til Black Friday – i fysiske butikker og på nettet

På en af de sidste dage i november falder Black Friday. Fredagen, hvor mange af landets butikker holder åbent lang tid efter, solen er gået ned. Mennesker i store mængder bevæger sig rundt i gader og stræder for at købe, hvad de har brug for, og dét de måske ikke altid har brug for. De skæve åbningstider føles på en måde eksotiske og fremmede – det er en særlig dag, som dufter en smule af jul og ikke mindst gode tilbud! Butikkerne reklamerer i flere dage i forvejen, og store plakater fortæller rundt omkring, hvor mange penge man kan spare på denne specielle fredag. For folk, der ikke har så mange penge, er dette ikke kun en dag, som så mange andre. Det er en dag med muligheder for at købe det, man ellers aldrig ville kunne købe, da det koster for meget. Denne dag er dog ikke kun eksotisk, særlig og fuld af gode tilbud. Der er ting, der er værd at vide og holde øje med.

Lad dig ikke forblænde af gode priser

Det er en god ide at være opmærksom på, hvad der egentlig ændrer sig på Black Friday udover lukketiderne. Skal man ud og købe en fladskærm eller en MacBook på Black Friday, kan man med fordel tjekke en sammenligningsportal, inden man smider pengene på disken og går ud af butikken med sit køb. Disse rabatter behøver ikke have noget som helst med denne fredag at gøre. Det kunne være en tilbudsvare, der var nedsat i forvejen eller er ved at udgå fra markedet. Lige på dette punkt er det slet ikke sikkert, at en stor prisnedsættelse er et godt tilbud for andre end sælgeren. Mister man returretten, hvis man fortryder dagen efter, eller hvordan er reglerne dér? Én ting er at spørge i butikken. En anden ting er selv at være opmærksom på det, da det kan være svært at finde rundt i, når man først står i butikken og bliver forblændet af en lækker sag, som man pludselig føler, kalder på en.

Online shopping er også en mulighed

Hvis alle de ovenstående ting kan virke uoverskueligt, kan man overveje at handle på nettet på Black Friday. Hvis man shopper på nettet, har man automatisk 14 dages fortrydelsesret hos alle danske forhandlere og i EU for den sags skyld. Dette kan faktisk være i forbindelse med alle typer indkøb, som du eventuelt overvejer at lave i fysiske forretninger: Tøj, elektronik, hvidevarer og lignende. Men når du handler på nettet, er der særligt et par ting, du skal være opmærksom på.

Vi kan ikke komme uden om, at der findes svindlere på nettet. For at undgå disse, bør man nærlæse hjemmesiden (hvis man ikke kender den i forvejen) grundigt, inden man handler, for at se om det er en falsk side. Ofte kan det gennemskues ved stavefejl, dårlig grammatik eller mystiske kombinationer af engelsk og dansk. Dette forekommer, da flere af disse svindlere måske sidder et sted i udlandet og har lavet hjemmesiden gennem en oversætterfunktion, der ikke er fejlfri. Online sikkerhed kræver ofte nem-id, hvilket måske kan virke irriterende, men det er en udmærket sikkerhed. Derudover spørger flere online forhandlere, om dit kortnummer og kode skal gemmes på hjemmesiden. Her anbefales det, at du trykker nej og accepterer, at det skal skrives hver gang, ligesom du bør acceptere, at du eventuelt skal godkende dit køb med nem-id. Det tager lidt længere tid, men det sikrer dig til gengæld også overfor potentielle svindlere.

Ikke en skræmmekampagne

Meget af dette lyder måske som en skræmmekampagne. Det er det ikke. Black Friday er en af de største handelsdage i Danmark og som tidligere nævnt, kan man få en masse dejligt ud af fredagen, hvor julestemningen breder sig og mange gode tilbud er at finde. Der er til gengæld også god grund til at være vaks, når der er ugler i mosen. Der er dog lige så god grund til at glæde sig, for der kommer, som altid, til at være nogle fantastiske tilbud. Rigtig god shopping!