Undgå at købe falske varer på nettet: 5 tips til at undgå at købe fake produkter

Nogle gange kan den online markedsplads være en jungle. Typisk går man efter der, hvor der er en god pris på en vare. Somme tider falder man over et exceptionelt godt tilbud, hvor man tænker ’Det er da næsten for godt til at være sandt; jeg må have skudt papegøjen”, når man ser en Ralph Lauren Polo til 150 kr. I mange af disse tilfælde er det – desværre – også for godt til at være sandt, og du vil i bedste fald modtage en afbleget udgave af den flotte Polo, du sådan havde glædet dig til.

 

Selvom der er nogle tilfælde, hvor det er let at spotte, er der også andre tilfælde, hvor det er sværere at spotte. Derfor er det altid en god ide at tjekke alle de steder, du køber online, hvis du har mistanke om, at de måske kunne føre falske varer – eller du bare gerne vil være på den sikre side.

 

Vi har med udgangspunkt i ECC’s 10 tips til online handel valgt fem af disse, vi vil illustrere nedenfor. Vi har brugt Performancegear.dk som eksempel. Virksomheden sælger kvalitetstræningstøj som Under Armour.

 

Tip 1: Tjek sælgers identitet

Se altid om en given hjemmeside har følgende:

  • Adresse
  • Navnet på firmaet
  • Emailadresse
  • Telefonnummer
  • CVR (ikke alle har dette – men det er en god ting, hvis siden har det)

Som vi ser på Performance Gear, har de alle de ovennævnte. Så kan vi sige tjek til step 1.

 

Tip 2: Tjek anmeldelser

Se om virksomheden har fået anmeldelser på Trustpilot, Yelp, Facebook el.l. for at se andres oplevelser med webshoppen.

 

Endnu en gang ser vi, at Performance Gear ligeledes klarer sig super godt på dette step også, eftersom de har mange og gode anmeldelser. Dette peger i retning af, at man kan stole på webshoppen, og de ikke sælger falske varer.

 

Tip 3: Har webshoppen mærker fra tredjeparter?

Dette kan være ’Sikker handelsmærket’ eller andre mærker fra uvildige tredjeparter. I dette tilfælde har Performance Gear dog ikke et handelsmærke. Selvom virksomheden ikke har et mærke, bør man ikke øjeblikkeligt afskrive den. Vi ved eksempelvis at Performance Gear er en troværdig side, trods de intet mærke har. Det er blot en god ting, hvis de har.

 

Tip 4: Ser siden flot og professionel ud?

Denne er lidt sværere end ’Ja’ eller ’Nej’. Som tommelfingerregel vil jeg sige, at man ikke skal købe fra en side, hvis man føler, at den ser ringe og utroværdig ud eller den har stavefejl.

Endnu en gang scorer Performance Gear højt på dette parameter, da man tydeligt kan se, at der har været en designer og en udvikler på arbejde med denne forside. Grønt lys på dette tip!

 

Step 5: Har virksomeden korrekte handelsbetingelser?

Alle online-forhandlere er forpligtet til at oplyse dig om dine rettigheder i forbindelse med handel på deres webshop. Tjek derfor om der står noget om 14-dages fortrydelsesret eller EU forbrugerlovgivningen.

Et klassisk eksempel på handelsbetingelser er ovenstående, hvor det nærmest ligner en kontrakt i længden. Denne er endda også ret brugervenlig, hvor du har mulighed for, at trykke til delparagrafferne for at læse mere om det, du gerne vil vide.