3 konkrete råd til at sikre, at børn og unge ikke kan købe eller tilgå dine produkter online.

Aldersgrænser online

Sælger du produkter online til +18-årige? Så er du underlagt en række ekstra skærpede krav for Forbrugerombudsmanden. Disse krav skal sikre, at du ikke reklamerer til børn og unge under 18 år.

Forbrugerombudsmanden skriver således på deres hjemmeside: “Kravene til markedsføring over for personer under 18 år er skærpet, sammenlignet med reglerne for markedsføring over for voksne. Der skal desuden mindre til, før Forbrugerombudsmanden vil vurdere en bestemmelse i markedsføringsloven som overtrådt”.

Derfor gennemgår vi i dette indlæg 2 eksempler på, hvordan du kan og skal markedsføre dig på din webshop. Inden for henholdsvis salg af alkohol og e cigaretter.

 

#1 – Alkohol

Forhandler din webshop alkohol og/ eller spiritus så er der især to ting, som I skal være opmærksomme på:

Nummer 1: I er en fødevarevirksomhed

For at kunne sælge alkohol online skal din virksomhed være registreret og godkendt som en fødevarevirksomhed. Som fødevarevirksomhed er der en række lovkrav, som skal følges. Hvis disse ikke følges, kan det dels føre til bøder men også føre til, at I mister jeres bevilling og dermed ikke kan drive din webshop.

I har selv ansvaret for at registrere jer som fødevarevirksomhed og indhente de relevante tilladelser og godkendelser. 

Det var formalia. Hvad endnu vigtigere er, at I sikre jer, at ingen under aldersgrænsen kan købe jeres varer. Hvilket leder os til punkt nummer 2.

Læs også: Skab en tryg og sikker brugeroplevelse – 3 tips til dig der har en webshop

 

Nummer 2: Aldersgrænsen skal overholdes

Det siger sig selv, at lovgivningen skal overholdes. Men hvordan det gøres og effektueres kan ske på forskellige måder.

Ovenfor ses et screenshot fra en dansk online vinforhandler. Denne pop-up boks har til formål at klargøre for brugeren, at det ikke er lovligt at handle på siden såfremt man er under 18 år. Hvis du trykker nej bliver du videreført til denne landingsside:

Udover ovenstående metode findes også en række andre tekniske forbehold, som kan tages. 

Ved checkout kan I forholdsvis enkelt få implementeret, at brugeren skal oplyse sin fødselsdato. På den måde kan I afvise købet, hvis alderen ikke stemmer overens med de varer, som er lagt i kurven.

Det er vigtigt at I i jeres ‘vilkår og betingelser’ som brugeren krydser af ved checkout også gør opmærksom på i denne tekst, at brugeren skal være +18 år for at handle på webshoppen. På den måde kan I dermed afskrive jeres ansvar for salget.

Dermed ikke sagt, at I ikke skal reagere, hvis I mener, at oplysninger misbruges og mindreårige bestiller fra jeres webshop.

Læs også: 3 konkrete råd til at skabe troværdighed på din hjemmeside

 

#2 – E cigaretter

En ny tobakslov trådte i kraft i Danmark d. 1. april 2021. Denne nye lov påvirker både den fysiske og online detailhandel i forhold til skærpede krav til reklamering og salg af produkter.

Tobaksloven indbefatter blandt andet:

  • Ingen produktbilleder må fremvises

Produkter skal i fysiske butikker gemmes væk bag mørke forhæng, mens online shops ikke må have visuelt billedmateriale af produkter. Kun hvis en forbruger aktiv efterspørger at se fotos af produkter kan disse fremvises.

  • Der må kun sælges e cigaretter med smage med tobak og mentol 

Det er fortsat tilladt at tilkøbe væsker med smag. Men fra 1. April 2022 er det kun er tilladt at sælge e juice og aroma med tobaks- eller mentol smag. Denne lov omfatter igen både fysiske butikker og online webshops.

  • Reklameforbud – ingen synlige rabatter og tilbud 

Det er per 1. April 2021 ikke længere tilladt at reklamere med rabatter og tilbud på webshops.

Det var en kort præsentation af omfanget. Det vigtige for jer som online forhandlere er, at I tydeligt skilter med dette og forklarer jeres handlende, hvorfor der er foretaget de ændringer, som der ses på sitet.

Hos denne online forhandler af e cigaretter kan du bl.a. På forsiden læse en opsummering af den nye tobakslov. Der er tilmed et link til lovteksten fra retsinformation.dk

 

Brug din sunde fornuft og spørg offentlige instanser til råds

Vi håber at denne artikel gav en smule klarhed og indblik i emnet. Det bedste råd er dog altid at spørge de officielle instanser og myndigheder til råds ved tvivlsspørgsmål.