Hvad er Phishing, og hvordan beskytter du dig mod det?

Sidder du dagligt på din computer eller telefon, privat eller på arbejdet, har du garanteret stødt på e-mails eller SMS’er der har virket en anelse besynderlige. Du har højst sandsynligt oplevet at en mail eller SMS har udgivet sig for at være en virksomhed, der beder dig om personlige oplysninger gennem et link. Disse oplysninger kunne for eksempel være kreditkort informationer. Denne form for cyber kriminalitet kaldes Phishing

Denne artikel vil omhandle en dybdegående forklaring om hvad Phishing er for en form for cyber kriminalitet, og hvordan du beskytter dig mod det. 

Phishing

Phishing går som sagt under kategorien cyberkriminalitet, da det typisk opstår via e-mails eller sms’er. 

Phishing involverer kriminelle, der udgiver sig for legitime personer, eller sågar virksomheder, hvis hovedformål er at få dig til at dele ud af dine følsomme oplysninger. Typisk er den kriminelle ude efter dine kreditkort oplysninger, eller adgangskoder der kan have værdi for dem. En ting der er yderst vigtig at skrive sig bag øret, er at Phishing godt kan foregå uden at du har angivet nogen personlige oplysninger. Det mest skræmmende ved denne form for svindel, er at de godt kan høste en masse personfølsomme informationer ud af dig, ved at du blot åbner mailen eller SMS’en. Dette kan udløse alvorlige konsekvenser for dig, da et enkelt “tryk” kan fremkalde malware, som er kendt for netop at høste adgangskoder fra din webbrowser. Man kan stille sig selv det spørgsmål, “kan det skade mig, at de ved mine oplysninger”. Svaret vil oftest altid være,“ja”. Så snart de kriminelle har dine data, kan de optjene økonomisk gevinst. De kan sælge oplysningerne videre, eller benytte dine oplysninger via bankoverførsel med mere.    

Hvordan beskytter du dig mod Phishing?

Arbejder du i en virksomhed der beskæftiger sig med IT-sikkerhed, eller betjener du generelt e-mails til dagligt? Uanset om det er på arbejdet eller derhjemme, er dette en guide der virker for begge parter, vedrørende hvordan du beskytter dig mod Phishing.

Spamfiltre gennem mail 

Det opleves at kriminelle i stigende grad er blevet dygtigere til at undgå spamfiltre, og det desværre kan ende i din vigtige indbakke. Derfor er det yderst vigtigt at holde det for øje, og vær varsom med hvad du trykker på, af de mails der flyver ind dagligt. 

Svindel med identitet  

Når du modtager en mail eller SMS, så husk altid at vær opmærksom på navnet i filen. Stemmer den overens med dem de udgiver sig for at være, eller er der mistænksomme tegn der gør dig usikker? Det er altid en god regel at ignorere ovenstående, hvis ikke du er helt sikker. En god fingerregel er som udgangspunkt, aldrig åben eller tryk på et link der vedrører følsomme oplysninger via mail eller SMS. En virksomhed vil som regel aldrig spørge dig gennem mail eller SMS, hvis det vedrører nogle følsomme oplysninger. Dette vil ofte blive opkrævet gennem e-boks, da det er fortroligt. 

Vil du blive endnu klogere på hvad der er af cyberangreb og hvordan du forhindrer dem, så læs videre her.